Renumitul profesor iesean Dan Branzei a trecut in nefiinta

dan-branzei-a-muritCelebrul matematician Dan Branzei de la Universitatea "A. I. Cuza", a trecut in nefiinta.

dan-branzei-a-muritCelebrul matematician Dan Branzei de la Universitatea "A. I. Cuza", a trecut in nefiinta. Acesta, in noaptea de vineri spre sambata, in jurul orei 22:00 a pierdut lupta cu moartea. Marea somitate suferea de o boala crunta: cancer, aflandu-se in stadiul de metastaza. Vestea nefericita a socat intreaga lume academica ieseana care il regreta.

Dan Branzei s-a nascut la data de 21 martie 1942 in orasul Iasi, fiind singurul fiu al psihiatrului de talie mondiala Petre Branzei (1916-1985). A absolvit Liceul Internat "Costache Negruzzi" din Iasi, Sectia Matematica-Fizica, in anul 1959. Ca profesor de matematica l-a avut pe Nicolae Colibaba. A urmat Facultatea de Matematica a Universitatii "Al. Cuza" din Iasi, intre anii 1959-1964, specializarea Geometrie. A fost coleg cu marele matematician Viorel Barbu.

In 1976 a obtinut titlul stiintific de Doctor in Matematici cu o teza care trateaza un subiect delicat asupra minimalitatii sistemului de axiome ale unei structuri diferentiabile, care sta la baza notiunii de varietate diferentiabila. Contributiile originale ale profesorului Dan Branzei sunt manifeste si conduc la imbunatatirea teoriei algebrice a grudurilor introduse de remarcabilul geometru de la Saratov, profesorul V. V. Vagner.

A scris, impreuna cu Radu Miron, cartea "Fundamentele aritmeticii si geometriei", aparuta in Editura Academiei in anul 1983. Evident ca nu se putea modifica in mod esential axiomatica lui Hilbert a geometriei euclidiene dar cei doi autori au reusit sa prezinte constructia acestei geometrii bazata pe o axiomatica proprie, care pastreaza criteriile din metateorie: necontra-dictia, minimalitatea si categoricitatea. Ecoul international al acestei carti este fara indoiala dat de versiunea engleza, intitulata: "Backgrounds of Arithmetic and Geometry. An introduction", aparuta in Editura World Scientific, Singapore, 1995. Importanta este desigur bibliografia creatiilor romanesti de matematici elementare, formata din 483 de titluri ale lucrarilor publicate de romani.

Unul dintre matematicienii germani, mare specialist in domeniu, profesorul Heinrich Guggenheimer, face o recenzie elogioasa in revista "Zentralblatt fur Mathematic", exprimand parerea ca lucrarea Planul si spatiul euclidean scrisa de Dan Branzei, Sebastian Anita si Constantin Cocea, ar trebui tradusa neaparat intr-o limba de circulatie. Acestia expun magistral subiectul tetraedrelor din spatiul euclidean, aducand contributii originale noi, surprinzatoare.

Contributia indubitabila la modernizarea invatamantului de matematici din Romania este, fara nicio indoiala data de numeroasele manuale si culegeri de probleme, dar si a cartilor adresate profesorilor din liceu sau gimnaziu, publicate de profesorul Dan Branzei. De asemenea, Dan Branzei a prezidat numeroase concursuri de matematica din Romania.

bzi.ro

 

Certificat Web norton safe web valid rss rogers Revista Presei ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! ziare ziare.org