banner 2

Doar şapte primării din județul Iași au finalizat amenajamentul pastoral

Deşi le obligă legea, primăriile din judeţul Iaşi nu se grăbesc deloc atunci când vine vorba de raportarea suprafeţelor de păşune şi fâneţe.


Din 98 de primării, câte există în judeţul nostru, doar şapte au finalizat şi raportat datele: Scânteia, Tomeşti, Ruginoasa, Costuleni, Bivolari, Şcheia şi Drăguşeni, restul, printre care se numără şi primăria municipiului Iaşi, au la dispoziţie termenul de 31 decembrie. Există însă şi un număr de 14 comune care încă nu au semnat contractul cu Direcţia Judeţeană pentru Agricultură, cea care trebuie să realizeze aceste amenajamente. Acestea se fac odată la 10 ani iar acum este pentru prima dată când se realizează de la Revoluţie. Aceste conţin lucrări de întreţinere şi fertilizare pe care utilizatorii de păşune trebuie să le respecte. Spre exemplu, dacă terenul este fertil, se face reînsămânţare, dacă sunt alunecări de teren se face împădurire sau lucrări de ameliorare. Una dintre problemele cu care se confruntă cei de al DAJ este faptul s-au schimbat categoriile de folosinţă iar ce e pe hârtie nu corespunde cu ce este pe câmp. De exemplu, dacă un sătean a avut teren agricol şi a pus viţă de vie, sau pe acte are trecută pădure dar în realitate cultivă grâu, aceste schimbări trebuie anunţate, deoarece Direcţia dă un aviz pentru schimbare de categorie.

 

 

Sursa: Ziarul de Iasi

Comentarii

Certificat Web norton safe web valid rss rogers Revista Presei ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! ziare ziare.org