banner 2

Crestere exploziva a numarului de bugetari. 18.000 de angajati noi

Peste 18.000 de noi bugetari au apărut pe statele de plată ale administraţiei publice în ultimul an, potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice. Un sfert dintre salariaţii României lucrează la stat.

Strict pe parcursul anului trecut, numărul funcţionarilor crescuse cu aproape 20.000, ceea ce a reprezentat un record al ultimilor şapte ani.

Aproape 65% din cei 1,2 milioane de bugetari înregistraţi în luna mai 2018 lucrau în administraţia publice centrală, iar restul în aparatul birocratic local. Cei mai mulţi angajaţi are Ministerul Educaţiei Naţionale, unde figurează aproape 300.000 de locuri de muncă. Pe locul doi sunt primăriile, pentru care lucrează circa 260.000 de români.
Creşterea impresionantă a numărului de salariaţi la stat a venit pe fondul majorărilor salariale operate de guvern în sectorul public. Aproximativ un sfert din cei 4,9 milioane de salariaţi ai României sunt bugetari.

Datele Eurostat din 2016 indicau Suedia cu cea mai mare proporţie de bugetari din total salariaţi, respectiv 29%, urmată de Danemarca, cu 28%, şi Finlanda, cu 25%. Tot în acel an, statistica europeană consemna că România înregistrase cea mai mare creştere a numărului de lucrători la stat.
sursa capital.ro

Certificat Web norton safe web valid rss rogers Revista Presei ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! ziare ziare.org