banner 2

BRM a finalizat cu succes implementarea platformei BRM Gaz Day-ahead

Bursa Română de Mărfuri (BRM) anunta ca a finalizat cu succes implementarea platformei BRM Gaz Day-ahead destinata pietei SPOT, indeplinind rolul de contraparte centrala si utilizand ca banca de cont central Banca Comerciala Romana, prin mecanismul de debitare directa si garantare de plati.

In conformitate cu Ordinul ANRE nr. 105/06.06.2018 cu referire la Regulile generale privind pietele centralizate de gaze naturale si potrivit avizul nr. 14/04.04.2018, privind “Procedura de tranzactionare pe pietele centralizate de gaze naturale administrate de Societatea Bursa Romana de Marfuri S.A. in conditiile utilizarii unei Case de clearing in calitate de contraparte centrala”, BRM a aprobat in Consiliul de Administratie decizia de indeplinire a atributiilor aferente rolului de contraparte centrala si a notificat in consecinta A.N.R.E. cu privire la finalizarea procedurilor.

Bursa Română de Mărfuri are in prezent functionala piata day-ahead, indeplinind rolul de contraparte si asigurand o tranzactionare optima a operatorilor economici pe piata SPOT.

In cadrul sedintei desfasurate in data de 25.07.2018, la care au participat reprezentantii Operatorului de Sistem, Transgaz, in prezenta A.N.R.E., Bursa Romana de Marfuri a prezentat procedura de tranzactionare pe piata SPOT, utilizand pentru interconectare interfata de comunicare deja existenta si complet functionala cu Transgaz.

Testele desfasurate impreuna cu banca de cont central-BCR si cu Transgaz, conform prevederilor protocolului semnat in data de 25.07.2018, se vor efectua in perioada imediat urmatoare, iar etapa de testare desfasurata impreuna cu membrii afiliati BRM, programata ulterior, va garanta asigurarea functionarii in conditii optime a sistemului de tranzactionare pe piata SPOT de gaze naturale.

Tranzactionarea pe piata SPOT BRM de gaze naturale se va efectua conform procedurilor in vigoare, cu o frecventa zilnica, in intervalul orar 10:00-15:00. Noua piata SPOT BRM, care ofera servicii de contraparte, va permite operatorilor economici sa-si dezvolte portofoliile de gaze naturale intr-o piata functionala, adaptata nevoilor curente si menita sa asigure derularea eficienta si sustenabila a contractelor la termen.

In vederea asigurarii unei functionalitati optime si a transparentei mecanismului de tranzactionare, participantii interesati sa tranzactioneze pe piata “SPOT cu servicii de contraparte BRM” sunt invitati sa consulte fluxul operatiunilor pe pagina web a Bursei Romane de Marfuri, www.brm.ro, la sectiunea “Tranzactii SPOT cu servicii de contraparte BRM”.

Certificat Web norton safe web valid rss rogers Revista Presei ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! ziare ziare.org